Best Blogger Tips

2012年9月22日星期六

Brokeback Curtain

毛澤東
鄧小平
江澤民
習近平?


舊年習總訪美時,接受華盛頓郵報訪問,有一句「I like sports, and swimming is my favourite.」斷估游水應該好耍家啦,點解會游到broke晒back,摺埋個幾禮拜,搞到神神秘秘,個個要左猜右度,唔通好似普京咁吓吓逆流撲蝶,扭親個背?

唔知係咪要在北載河講數的關係,游水可以話係北京領導人的傳統強項,中共幾代坐館,都好鐘意游水,展露吓政治肌肉,最低限度證明自己仲郁得,66年的老毛、89年的鄧伯爺、97年的大嚿江,都出過呢招,胡錦濤從來未試過水著出場,都有鬼佬攞嚟分析一餐飽。

「游水政治」傳統在前,習總登基前游水brokeback,有少少大吉利是的味道,未來某年某日某地某海,好可能會見到習總一展雄風,向外界證明,上兩個星期摺埋,只係論尻盡跣咗一鑊。

伸延閱讀:
1. Youtube: 胡錦濤大戰福原愛
2. Foreign Policy: Why don't Chinese leaders swim away more?
3. 普京版Brokeback Mountain

3 則留言:

  1. 講句公道話, 泳池跣低好常發生, 奧運冠軍都可以跣低.

    不過係咪真係跣低, 又係另一個問題

    回覆刪除
    回覆
    1. 老董如果講大話,會失去咗做中美中間人的條件,所以禾相信老董今次講法,習總摺埋,只係好簡單的背脊有事。

      可能只係論能盡,跣親撻咗一鑊,不過時間上又真係敏感到呢...

      刪除