Best Blogger Tips

2013年8月29日星期四

老美二五仔(上)



今期,如題,開二五仔。

所謂二五仔,查實睇吓閣下企邊面,有美國人選擇同老美作對,亦有唔少香港人成身老美味。代史上跣老美最大劑的二五仔(Whistleblowers),包括啱啱被判35碌的大兵曼寧 (Bradley Manning,見左圖),特別要提吓呢位「哥」仔,因為順叔真心覺得佢做咗一件大好事。

曼寧當年派駐伊拉克負責情報分析工作,因利成便,爆入老美機密資料庫,存取大量資料,後來仲泄埋俾維基解密(Wikileaks)。經曼寧爆出嚟的猛料,包括老美在伊拉克及阿富汗的近50萬份軍事報告,有聲有片(例如轟炸阿富汗Granai時冧咗百九幾個平民的大屠殺),仲有超過25萬份老美外交電文。結果,曼寧被老友黑客篤背脊,被老美周咗,上星期被判35碌,廿六歲人,慘。

到今時今日,好多人寧願信維基百科,都唔相信維基解密,無他的,相信唔少人跟本冇親眼睇過維基解密內容(或者唔識用),同埋唔知呢個爆料網站開邊辨,凡係有人提及,往往會條件反射式的大腦自動閉塞。

維基解密係咪可信,查實有兩個重要佐證,第一,被爆大鑊之人,由老美自己到香港的政商大腕,從來冇人夠膽話純熟流料;第二,睇睇維基解密創辦人阿桑奇(Julian Assange)而家幾折墮。

如果袋裡面冇番幾粒核彈(例如普京、金正恩),公開同老美作對,通當常冇乜好收場(例如薩達姆、查韋斯),維基解密大爆曼寧提供的機密資料之後,老美唔單止煮死曼寧,仲要徹底收阿桑奇皮。如果阿桑奇只係撒播吓無傷大雅的惡搞流言,又點會因為扑嘢變成「性罪行」成為國際通緝犯咁大劑?

同另一位老美二五仔斯諾登(Edward Snowden)相比,曼寧真心膠味更重,最新動向係要求「變性」,以「女人」身份服刑,仲叫傳媒稱呼佢做「Chelsea Elizabeth Manning」(見右圖)添。

咁多年嚟,唔同人向維基解密爆料,可能有唔同政治目的,亦有唔同手法,好似斯諾登咁,明顯就係好有部署,爆極都仲有嘢爆(可能有曼寧前科,仲好識保護自己)。曼寧就好唔同,幾十萬份文件,一次過隊晒俾維基解密,大家可以想像,50萬份軍事報告,加埋25萬條外交電文(來自全球各國),曼寧冇可能全部睇晒、消化完再選擇性爆料,換句話講,有關資料更加可信,動機亦更純正(曼寧自稱睇唔過眼老美在伊拉克所作所為),順叔話真心佩服曼寧,就係咁解,就算唔俾諾貝爾和平獎,乜嘢新聞自由大獎,都應該頒返幾個俾佢。

維基解密上251,287條老米外交電文,最初並唔公開,以TORRENT形式流傳,仲要有PASSWORD先睇到,當時維基解密同部份英美傳媒合作,確保電文提及大口仔二五仔身份獲保密或人身安全之後,先會在公眾傳媒公開,具體情況順叔都唔係好掌握到,聽講後來PASSWORD被GUARDIAN爆大咗,阿桑奇又被老美趕得太絕,結果在2011年9月初,將廿幾萬條電文,一次過全部公開,冇遮冇掩。

掀開舊報紙,可以發現,2011年9月開始,香港傳媒開始大量引述美國駐香港領事館的電文,爆吓呢樣爆吓嗰樣,冇錯,所有相關資料,就在曼寧彈俾維基解密的25萬條外交電文當中,換句話講,香港人之所以得知有乜二五仔同老美有乜關係,都係多得曼寧。

曼寧家陣被判35碌,斷估唔需要坐足,但十年八載都唔會走雞,出到嚟已經係一個中坑,為咗表示對曼寧的支持及同情,唯一可以做的,就係唔好浪費佢一番苦心,將老美電文裡面,有關香港的資料,抽幾份歷久常新,但又冇乜人講過的細節,分享一吓。

由於電文內容,幾乎全部最係閂埋門傾偈,可以發現,唔少香港政商人事,在老美前鏡頭後,同平時的表現談吐有好大分別。邊啲人好鍾意行入老美領事館阿吱阿咗,在乜嘢場合以乜嘢形式同邊個美國官員放料,好多嘢可以睇。除咗記錄邊個講咗乜嘢,電文對放料人士講嘢時的態度,亦有相當詳盡的描述,甚至評價,查實更加精彩。有心機細心睇吓,對了解香港的政經互動,肯定有用過睇報紙千百倍,退一萬步,望吓有關埃及、敍利亞的電文,亦肯定好過睇經濟學人,可能更加明白,點解茉莉花之後,埃及敍利亞點解會咁仆街,老美又做咗乜嘢好事正義事。

言歸正傳,維基解密披露涉及香港的電文,大約950份,絕大部分在2005年至2008年發出,即係美國駐香港總領事郭明瀚(James Cunningham)、2008 年至2009 年的總領事唐若文(Joseph Donovan Jr.)期間的香港情治報告。

如果邊位有興趣自己睇,可以Click入去下面呢條Link:
Secret US Embassy Cables: Browse by Consulate Hong Kong

另一個使用方法,就係用文字做關鍵詞搜索,可以Click入去下面呢條Link:
Secret US Embassy Cables: Full-text search everything

舉個例,如果想知道,「CY LAI」係咪老美二五仔,可以用「JIMMY LAI」做關鍵詞,摷返生果肥西在花園道26號留低咗幾多腳毛;腸實阿誠伯有冇做過二五仔,就可以用「LI KA-SHING」做關鍵詞,搜索一吓(記住用開關引號刮住佢,例如" JIMMY LAI "、"LI KA-SHING"咁)。

下回再續。

關連文章:
1. 老美二五仔(上)(下)


同場加映:
I am Bradley Manning