Best Blogger Tips

2010年12月16日星期四

暴炒烈酒(上)

(刊於2010年12月16日am730)

今期開白酒,講緊國產土炮烈酒。

中央電視台可能係全世界最好賺電視台,每年年底公開拍賣黃金廣告時段,收入動輒過百億,今年招標額126億(人民幣,下同),再創歷史新高。之前幾年,奶品商最肯掟錢賣廣告,今年央視黃金招標,頭三位取大豪客,全部係國產烈酒商,齋睇呢張經濟雨晴表,已經知道賣酒好搵。

國產烈酒,外國投資者可以飲,但公司清一色國內上市,唔係人人可以投資,所以香港人唔係太熟呢個高增長行業,五糧液及貴州茅台,市值都超過千五億,前者已經超越萬科成為深圳最大市值公司,後者由前年前幾蚊雞爆上現在超過二百蚊,酒王變股王。

炒烈酒股好搵,炒烈酒亦相當唔失禮。

十年前,老豆牛一,買咗支五十年陳茅台,盛惠三千幾港元,今日聽講要過萬蚊。無知有時最有福,當年飲得好過癮,咩掛杯咩三百幾種香味等茅台術語出齊,後來聽講,所謂幾十年陳釀,其實得一滴酒基,係唔係,唔知,不過如果今日要買支五十年茅台,記住數番轉頭半個世紀,諗吓六十年代大躍進,食都冇得食,有冇咁多剩糧釀酒。

通脹預期令全國炒風熾熱,唔係新聞,做紡織不如炒棉花,做玩具不如炒膠粒。炒生鮮食品,時限風險等如買末日輪,阿公一句唔該價格管制,可能落得一倉爛蒜。烈酒越陳越香,完全唔同講法,一時賣唔出,慢慢飲又得,送禮又得,放入櫃底幾十年都仲得,所以大戶有大戶炒,散戶有散戶炒,攪到全國投訴緊,點解靚酒越嚟越貴。

唔好話五十年陳釀,最普通53度茅台,據多份內地傳媒報道,舊年五一期間,唔使六嚿水,最近在超市零售價,已經超過千二大元,炒高逾一倍,仲要有價冇貨,五糧液品牌冇茅台咁響,但價格升幅亦相當驚人,更奇怪者,幾大上市酒商,幾乎齊齊公開澄清,過去一年,出廠價冇乜點加,誰炒了你的烈酒,口同鼻拗。

中國人有錢咗,多咗人飲得起高檔酒,肯定係事實,但需求肯定冇話忽然拋離供應一倍咁跨張,即係話整個烈酒銷售網絡,有唔少人在唔同層面囤積居奇。中央價格管制,未必會管到奢侈消費品,不過如果炒到全國嘈嘈閉,就會變成眾人之事,湯臣一品就係咁出事。

呢個現象,直接影響一間近月非常受歡迎嘅香港股票,銀基(0886),下回再續。

關連文章:
1. 暴炒烈酒(上)(下)

沒有留言:

發佈留言