Best Blogger Tips

2011年10月7日星期五

價值缺失(下)

(刊於2011年10月7日am730)

有冇見過咁低B的數簿?

上回講到,港股跌到阿媽都唔認得,唔少股票,已經跌低過公司現金值,價值似有還無。

如果嫌中遠國際(0517)個資產負債表唔夠乾淨,仲有半個行家中外運航運(0368),呢隻嘢07年11月差唔多股市高峰期上市,集資超過100億元(港元,下同),到今年6月底,銀行存款加現金,總值69億元,每股現金值1.735元,10月初中外運股價低位見過1.53元。

中外運冇任何長期負債,短期負債都冇,只有億幾應付帳,非常乾淨,隻嘢做航運,又從來冇話買賣衍生工具對沖運費或燃油成本,資產淨值167億,市帳率0.37倍,歷史市盈率6倍。

當然啦,中外運07年現金過百億,呢幾年買吓船咁揻咗30億左右,但盈利能力冇任何突破,停留喺幾年前水平,即係話呢間船公司營運動力相當有限,如果話全球經濟增長放緩甚至衰退,做航運亦唔會好賺得去邊,不過,現價買入的話,就算條船隊賺錢能力高唔高都好,最少係免費贈送。

中外運市值低過現金值,冇負債,如果仍然嫌佢主業前景唔明朗,又驚班國企管理層,收收埋埋唔知乜嘢爛數或者突然發顛衝去買太空基地,仲有一間恒基發展(0097),除咗現金,唔單止冇負債,幾乎連資產同經營主業都冇,得隻殼,死未。

恒發成個資產負債表,得8個項目,可以用嚟做會計入門教材,小學生都睇得明,真係有意思者,就係14.8億元現金,同埋浙錢杭州錢江三橋6成權益,以無形經營權入帳,價值4.7億,至星期二收市,市值14億多少少,即係同公司現金值差唔多。

一隻咁乾淨的主板殼,殼價都值5億,私有化一來一回,只係收得幾億返嚟,唔化算,亦唔會有可能,養殼千日,公司「主業」又係中國基建,最正路做法,就係將早年私有化咗的恒基中國內地房地產資產,擇個良辰吉日重新上市,不過,恒地(0012)系出咗名鍾意養住一大揪上市公司唔知想點,咩市盈率市帳率,講嚟亦都浪費時間,恒發條橋冇乜特別,勝在收入夠穩定,每年每股大約賺5港仙,過去兩年,派返4仙出嚟做股息,超過8厘息的話,又不妨坐坐。

呢期篤咗呢幾隻嘢出嚟,唔係話超抵買零風險,3年前呢個時候,中遠國際最低跌到9毫9,中外運航運得0.96元,恒發見過0.29元,冇投資是零風險的,經濟起跌盈利高低管理優劣,唔係咁易估,會計手法加埋結構投資工具亦令市場透明度越嚟越低,不過,呢幾張最簡單易的的資產負債表,可以提醒一吓大家,市場「價值觀」或會改變,總有些「價值」,是不會改變的。

關連文章:
1. 價值缺失(上)(下)

沒有留言:

發佈留言