Best Blogger Tips

2011年10月6日星期四

價值缺失(上)

(刊於2011年10月6日am730)


究竟「缺失」啲乜?

今期講吓,一啲被沽到阿媽都唔認得,價值應有還無的股票。

首先睇睇「缺失」呢兩個字。「過去在個人感情上有過缺失」,呢句嘢唔知出自邊個天才文膽,幾廿歲人,有幾多個咁幸福成世都簡簡單單快快樂樂?「缺失」,講緊應該做但係冇做,而唔係唔應該做不過做咗(「應該」可以用「想」代替),如果話處理感情問題犯過錯一塌糊塗,一句「completely rubbish」可能仲合適一啲。

而家全世界啲茄哩啡,好似順叔咁,就認真缺失喇,明明係個橙,點知變咗個桔。倫敦可以爆發街頭騷亂,紐約又有「佔領華爾街」示威抗議金融腐敗,都係社會基層對貧富懸殊的反彈,年青一代對政商精英的不滿,咁搞落去,分分鐘輪到香港,以前遊行終點,下亞厘畢道都可以吓鎖鏈爬吓樹,新政府總部將示威區劃到藍球場鎖匙圈咁大,陌生環境好易擦鎗走火,咪話唔使擔心。

唔好話班後生仔,面對今日全球金融環境,唔少專業人士都若有缺失,唔知點解釋個市做乜咁跌法,越嚟越多人,傾向相信有國際大鱷派「空軍」狙擊香港,日前香港7大證券經紀組織,齊齊操上政府要求禁止沽空,呢種場面,08年都冇出現。

以前用嚟衡量價值的方法,今時今日全部缺失,如果你問黃金應該值幾多美金一安士,恒指市盈率又值唔值8倍,財經茄哩啡都唔識答你,不過可以好肯定咁講一句,香港千幾隻股票,唔會全部爆煲,冇做孖展冇買可以輸突的衍生工具的話,睬你都有味。

大型國企銀行,7倍市盈率已經夠低,而家跌到5倍樓下你睇,你可以解釋,資產負債表裡裡外外,可能收埋唔少核突嘢,爆起上嚟低處未算低,但係有唔少上市公司,資產負債表簡簡單單乾乾淨淨,又坐住大嚿現金,如果市值跌到低過公司現金值的話,就肯定係跌過籠。

中遠國際
舉個例,中遠國際(0517)早兩年賣咗遠洋地產(3377)股權,叫做高位套現,至今年6月,坐住57億現金,至今個星期二,市值得39億,幾乎1蚊股票買個半現金,資產淨值71億,折讓幾多自己計,公司主業做乜自己睇。

中遠國際資仲揹住3億幾短期借貨,又有廿幾億應收款,如果仲係嫌唔夠乾淨,下回再續,睇睇另外兩間,零負債之餘,資產負債表又簡單到無倫的上市公司,又係咪已經價值缺失。

關連文章:
1. 價值缺失(上)(下)

沒有留言:

發佈留言