Best Blogger Tips

2010年11月28日星期日

打做大飛機(下)

(刊於2010年11月26日am730)


中航工業飛出去

上回講到,以前生產飛機及零部件國企,無啖好食,焗住不務正業,今日中國決心打造大飛機,殺入民航工業市場,歐美巨頭又要生意換生意,令呢個幾年前廢墟一片嘅板塊,有望苦盡甘來。

民航產業起步慢,亦反映在相關國企佈局,龍頭中航工業,遲在08年底,由一航二航合併而成立,旗下中港上市公司,多達21間,東一忽西一忽,有急切需要進行架構大手術。

一間架構亂七八糟巨型國企,睇重邊個上市平台,其實好簡單,留意吓黨企大佬,同時坐喺邊間上公司董事局就知道,中航工業集團最高層,包括大哥大林左鳴,只擔任其中一間公司董事,就係香港上市嘅中航科工(2347)

中航科工今年8 月,將原本好似飛行棋嘅公司標誌,換上跟母公司相同嘅噴射機招牌,策略定位,變成集團「民用航空產品製造業的旗艦公司和國際化融資併購平台」。中航科工目前市值大約190億港元,據傳媒報道,集團副董事長譚瑞松,8月講過,目標在三年內,透過注入資產,將公司市值谷到過千億。

相關注資概念,條街其實大把人唱緊,近年國企賣嘢俾香港上市公司,亦唔見得有乜親情價筍貨,變數太多,聽吓就算,最緊要係公司盤生意,本身有冇增長潛力。

中航科工今年已經賣咗汽車業務,變成一間純正民航產業公司,基本上有兩大瓣生意,第一項,本業,製造通用航空飛機及零部件,即係直升機或小型飛機,第二項,係透過旗下附屬公司,以及同姊妹公司合資企業,製造民航飛機零部件及材料,空中巴士在天津組裝線,以及在哈爾濱複合材料製造中心,中航科工都持有兩成股權。

國務院及軍委會,上星期已經出咗通知,未來十年續步開放4000米以下低空領域,即係話由通用航空到私人飛機,以後唔駛出幾個月同解放軍申請,會唔會多咗中國富豪買私人飛機直升機,又會唔會買國產貨,唔知,係都冇咁快,不過來自旅遊或農業等通航需求,肯定會增加。

民航產業,個餅更大,中航科工旗下兩間A股公司,包括洪都航空及哈飛股份,過去一年股價炒到雞飛狗走,中航科工持股近五成,現市價計,幾乎已經本身市值。

中航工業擁有近壟斷地位,但做飛機太覆雜,業務分散在系內上市公司,唔似能源或電訊巨型咁簡單,聽講林左鳴熟讀通用電器發展史,目標將中航集團變成好似GE咁,軍工轉化民用嘅綜合巨企,GE有個JACK WELCH,中航工業以至中航科工最大問題,係集團企管能力,可唔可以應付到迅速膨脹但又極度複雜嘅業務。

汽車產業過去數年,出現爆炸性增長,原因得一個,就係國內需求。民航產業,要同歐美巨企與虎謀皮,唔會咁簡單,決定因素在於中國打造大飛機,係咪順風順水,如果相信只要有夢想,可以登空探月,國產大型民航機翱翔藍天,未必係非份之想。

關連文章:
1. 打造大飛機(上)(下)

伸延閱讀:
1. 中航工業旗下上市公司 (中航工業公司網頁)
2. 林左鳴訪問: 中航工業這一年 (網易財經轉載《英才》訪問)
3. 中航科工冀3年後市值千億 (文匯報網頁)
4. 中航科工 - 投機與投資 (內地博客轉載陸羽仁,留意有關空巴天津合營分析)
5. 國務院、中央軍委印發深化低空空域管理改革意見 (國務院網站)

沒有留言:

發佈留言