Best Blogger Tips

2010年12月24日星期五

港深特特區(下)

(刊於2010年12月24日am730)


小曾子: 我好鍾意擦鞋!

(標題為後期改動)

上回講到,中央要在2020年前,將前海變成「現代服務業中心」,究竟係乜,會唔會影響香港競爭力,無謂浪費時間,因為前海其實係一個實驗室,要將深圳經濟特區,同香港特別行政區搓埋一嚿,十年後搓咗嚿乜嘢出嚟,有乜化學反應,冇人會估到,規劃精神,其實係叫港深兩地政府,攞住免成金牌,放手放膽「先行先試」。

唔少人將集點,放在前海金融創新,呢方面的確好多故仔可以講,例如「探索資本帳對外開放和人民幣國際化路徑」,會唔會令前海成為人民幣自由流動實驗區、「支持符合條件香港上市內地企業到深圳掛牌」,會唔會講緊中移動(0941)、和黃(0013)成為第一批二十間進駐前海企業,會有好多著數,定係要做啲唔賺錢大動作,還番當日胡錦濤破格接見一個人情等等,都值得留意。

不過前海體制創新,其實更加值得期等,如果閣下接受,公共行政改革等如政治改革,前海甚至可以話係中國政治改革試點,再吹大啲,就係為未來同台灣搓埋一嚿做政治實驗。
根據香港政府表述,前海由深圳市政府主導開發管理,港府為發展規劃及相關政策提供意見,不過根據國務院相關批文,講明會成立一個由發改委牽頭,港深粵政府同時參加嘅協調機制,解決前海規劃各種問題,有乜大鑊嘢,先向國務院報告,即係預咗香港更加積極參與。

深圳市政府網頁上,有關前海規劃英文撮要,可能用一種唔熟悉語言,更加坦白直接,同中文版八股好唔同,流露咗更多前海發展政策思路,例如英文撮要提到,要在前海建立一個有效率公共服務系統,香港在城市管理及公共服務經驗,可以成為前海最佳借鑑,仲講到香港教育、醫療及社會保障制度,會慢慢融合於前海,有關思路,在中文文本並冇出現。

發展前海潛台辭,其實即係港深融合,劇本已經寫得好清楚,中央希望香港更積極參與,有深圳政協,甚至曾經提案,請有資歷香港人才,做前海管理區行政總裁。香港政府唔可以好似粵港合作、河套區發展咁,一年半載先聚聚吹吹水,甚至可能要好快要問立法會要錢,開幾個常設職位,參與前海規劃發展。

港官同內地官員碰面,可能太在意可能以前本住一國兩際河水不犯井水,有所避忌,客客氣氣好嚟好去,反而做唔到嘢,中央大員要港深合作發展前海,可能正正係要港深兩地有官場政治玩,有對立利益,有交嗌有交打,咁先可以打成一片。

阿公開到口叫你先行先試,香港不妨大膽出聲,商界中人,斷估已經成村人排隊在前海敲門,放低大堆大膽建議,官場政界,如果仲係閃閃縮縮鵪鵪鶉鶉,咁就死得,中港新形勢,需要攞住iPad指手劃腳嘅政治家氣概,唔係頭耷耷抄note屎之當奴氣質。

小曾子,對腳夾緊啲!
祝大家聖誕開心。


關連文章:
1. 港深特特區(上)(下)
2. 港深特區(上)(下)

沒有留言:

發佈留言