Best Blogger Tips

2010年12月23日星期四

港深特特區(上)

(刊於2010年12月23日am730)

楊潔篪:二郎腿
尚福林: 二郎腿 + iPad
胡錦濤: 變返小曾子...
(標題為後期改動)

十月初寫咗篇港深特區,今期續集,開前海,特區中的特持區。

特首曾蔭權今個星期北京述職,事務特別繁忙,見咗好多唔同中央部委財金大員,就算冇公布公容,都知道中港融合,要快馬加鞭,風起雲湧。

曾蔭權見發改委、人民銀行及證監會等高官之時,撓起二郎腿大款次次,拎住iPAD手指篤篤,轉個鏡頭,到真正大老闆胡錦濤,哈,即刻變身做番小曾子,半邊屁股正襟危坐,兩隻大髀沒要有緊,iPAD變番手稿,頭耷耷抄note屎,這是我們的特首,兩個錯白字:「丟」、「假」。

作為佢老闆,香港市民其實應該感到慶幸,有一個好識做官嘅香港特首,呢句唔係反話,因為中港關係,已經唔再係一國兩制河水不犯井水咁簡單,需要真正政治家,處理勢將出現亦無可避免嘅中港官場政治。

咩粵港合作聯席會議,一年開得一次會,咩河套區發展聯合專責小組,又係半年一劑,風花雪月,等得你屍爬,阿公已經強勢出招,要將兩個特區搓埋一嚿。曾蔭權在北京期間,深圳掟咗份前海總體發展規劃綱要出街,前海發展,建議所有有意番大陸投資自己財富或時間嘅人或公司,都應該關心吓。

前海發展總綱,先後經過國務院、發改委同埋廣東省政府批復,所謂「現代服務業中心」,究竟係乜,其實唔使深究,另起金融爐灶影響香港競爭力之說,更加無謂,因為根本冇人知道前海最後會變成點。

成份總綱,其實可以用四個字高度濃縮:先行先試。

「發揮經濟特區先行先試的作用」、「利用經濟特區立法權進行先行先試和制度創新」、「先行先試不斷探索香港服業與內地合作的新模式」、「支持金融改革創新項目在前海先行先試」,一大抽先行先試,不能盡錄。

前海面規劃面積,唔計未來填海或者納入其他深圳地區,大約十五平方公里,即係大約四分一個香港島,聽講以前諗住做藍天綠地保育休閑區,而家基本上係荒地一片,忽然要大興土木,仲要咁多個先行先試,你話有冇可能,有邊個知道最後試咗啲乜出嚟?

唔知係乜冇所謂,因為訊息清楚不過,中央俾晒免死金牌,先行先試,唔會行先死先,要香港同深圳,一個政治特區,一個經濟特區,將前海變做特區中嘅特區,特事特辦,放膽大幹特幹。

要趕番屋企做冬,下回再續。

狂炒筆記...

關連文章:
1. 港深特特區(上)(下)
2. 港深特區(上)(下)

沒有留言:

發佈留言