Best Blogger Tips

2011年3月31日星期四

屁股聯想(上)

(刊於2011年3月31日am730)
今期開聯想集團(992)。

美國蘋果公司推出iPhone,成為風靡全球潮玩,聯想有樣學樣,推出「樂Phone」,又叫LePhone,無論中文定英文,都有啲不倫不類。

消費商品唔怕生壞命,最怕改錯名。今個星期,聯想在上海正式發布推售平板電腦「樂Pad」,挑戰蘋果iPad,LePhone在上海,甚至喺法國都可能賣得出,不過喺香港賣「樂Pad」,廣東話發音,同賣某器官太相似,肯定唔會有乜市場。

電玩潮現,邊樣功能受消費者歡迎,例如唔要鍵盤只要輕觸式屏幕,個個都跟風照抄,不過老翻到連名都差唔多,「樂Phone」對iPhone,「樂Pad」對iPad,聯想山寨精神,又確係過份咗少少,仲要唔係近年先出現,早兩年Sony隨身攜帶個人微型電腦Vaio系列,標榜可以插喺褲後袋出街扮潮,興過一陣,聯想亦嗱嗱臨推出類似產品,不過比人哋厚咗一截,被用家批評,要有個大屁股,褲袋先插得落。

聯想,就係一間只識得跟住人哋屁股走的公司。

企業策略,聯想亦好似冇乜方向感。中國中產階級開始大量湧現、消費市場開始起飛之時,衝咗去美國收購IBM個人電腦業務,為走出去而走出去,人棄我取,高價買嚿豬頭骨,驀然回首,發現最容搵錢地方,其實係自己地頭,時至今日,呢邊IBM密密沽貨,聯想密密回購接貨。一單大刁打響國際知名道,當係宣傳費,可能係最大無形價值。

開發新地域市場,聯想行咗兔枉路,主打產品,兜兜轉轉亦行咗唔少大圈,早幾年賣咗手機業務,後來見個人電子產品市場越做越旺,發現唔對路,又高價翻兜,唔怪得公司業績,起起跌跌非常唔穩定。

作為老牌國產科技股代表,聯想標榜自己係一間「極富創新性的國際化公司」,作為公司老闆,柳傳志亦係國內科技產業、企管界教父級人物,去到內地書店,最經常出現封面人物,一個係馬雲,一個就係柳傳志,都係一流吹水高手。

產品開發,聯想冇乜創意,體制創新,呢間公司當年其實充滿創意,好識點樣在中國特色主義灰色地帶,大打擦邊球,下回再續。

伸延閱讀:
#

沒有留言:

發佈留言