Best Blogger Tips

2011年4月1日星期五

屁股聯想(下)

(刊於2011年4月1日am730)

上回講到,聯想集團(992)企業策略冇方向感,產品開發冇創意,樂Pad對iPad,只會跟著潮流屁股走,但聯想集團以及母公司聯想控股,在體制改革方面,充海創意,大膽到你唔信。

1984年,中國出現第一批國有股份制企業,當年國企未擺脫大鑊飯思維,冇乜邊間唔係蝕到燶,搞股份制市場改革,「國有私有」意識形態兩陣激爭,踩鋼線隨時人頭落地,聯想系雛型,就係喺咁環境下出現,熟於第一批股份制企業,更係第一批員工批股公司。

根據聯想集團自己表述,當年柳傳志帶領10名中國計算機科技人員,拎住20萬元人民幣(下同),「在北京一處租來的傳達室中開始創業,年輕的公司命名為聯想」,對當年所隸屬老頂,中科院計算所,隻字未提。

聯想北京總部,設有一個巨型資料室,裡面裝滿編制好的聯想發展史,裡面資料歷史價值幾高,唔知,不過聽聞柳傳志讀歷史,三日唔埋兩日,會迫自己看看史書,應該好清楚,歷史可以是最容易偷天換日的文學創作。

聯想孰國有孰私有,柳傳志係國企經理人定係民營企業家,無謂深究,公平講句,聯想創辦當年,如果冇柳傳志大膽創業精神,應該只係另一間蝕到燶國企,唔會有今日聯想,不過同時,如果冇國企身份政策支持,亦唔會有今日聯想。

在2009年,聯想控股股權結構出現大變動,由於涉及非上市母公司,香港投資者冇乜留意,根據股權轉讓協議,中科院旗下國科控股,將29%聯想控股股權,作價27億元,賣畀牌面上係民企的中國泛海,中科院持股降至36%。

聯想控股旗下,聯想集團市值逾4百億,神州數碼(861)市值亦過百億,仲有地產及私募基金生意,總資產閒閒地過千億,點解29%股權只係賣得27億,中科院點解咁願放棄絕對控股權,股權掛牌轉讓點解有冇其他人競投,一連串大問號,聯想控股正計劃香港招股,可能到時會有線索提供答案。

柳傳志早兩年重新掌舵,內地傳媒將佢同蘋果喬布期復出相提並論,其後幾乎每一個月,都有一篇傳媒專訪出街,國內海外,享負盛名,應該有金剛不壞之身,作為科技界教父級人物,聯想作為科技界代表企業,如果只係另一個處心積慮幾十年,在國有私營灰色地帶搵著數的故事,會令人相當失望。

本期標題,原為「屁股聯想」,無意賣弄不文,只想指出,作為標榜科技創新的上市公司,聯想創意,值得屁錢,市盈率計,估值高過同行逾倍,更貴過蘋果,中國溢價,喺聯想身上,表現無遺。



伸延閱讀:
#

沒有留言:

發佈留言