Best Blogger Tips

2012年10月17日星期三

老共BB班(中)

(刊於2012年10月17日am730)

十八大黨代表櫈仔分布圖(資料: 大公網)

十八大雖然叫做決定中國未來10年辦事人,但既然講到明係「黨代表大會」,即係只係中國共產黨自己搓嚟搓去的權力遊戲。

上回講過老共黨員過去10年增加2,600萬人,最新已經增加到超過8,000萬友,不過有資格行入5年一度黨代表大會的,由87年的十三大開始,都係維持在二千人左右,在十八大可以投票的,只有2,270個黨代表。

黨代表點選出嚟,綜合各老共網站資料所得,成個選舉工程在舊年11月至到今年7月進行,將全國各級共黨組織,分成40個選舉單位,提名由基層黨委開始,「黨委常委會」考察拗數再考察拗數幾輪之後,確定本身選舉單位的黨代表候選人名單,再開黨代表大會或工委擴大會議,以多於15%的差額比例選出所屬黨代表,例如上海作為40個選舉單位之一,分到73張櫈仔,咁上海共產黨組織的「黨委常委會」,就會搞張不少於84人的候選人名單,進行所謂「黨內民主」投票。

各選舉單位分都幾多黨代表席位,唔知,斷估都係上屆黨中央決定,或多或少反映所屬單位的黨員數目及重要性。

40個選單位,包括31個省或直轄市,中央國家機關、解放軍、武警、央企系統(在京)、中央直屬機構、中央金融系統加埋又有6個,以上37個選舉單位,全部都有公布代表團的名單,佔黨代表2,155人,剩低4個選舉單位,冇公開黨代表名單,呢115位神秘人來自邊3個單位,好易估,就係全國台聯、澳門工委,同埋香港工委,今次亦係中國共產黨第一次公開將「中央香港工委」列為單獨的選舉代表團。

雖然名單冇公布,不過如果邊位得閒無事,可以先下載新華社或者人民網公布的十八大2,270個黨代表的名單,再比對其他37個選舉單位的黨代表名單,2,270減2,155,剩低115個,咁就易認好多,按港澳台三地的人脈分辨一吓,就大概可以Shortlist到一份十八大「疑似香港工委」名單。

呢份疑似名單,應該只反映「中央香港工作委員會」的組成,唔一定代表香港的基層共產黨員有幾多人,有人估計過香港的共產黨員有二三十萬之眾,如果真係好似中共組織部咁講,搞乜嘢黨代表「陽光選舉」,就算搬去深圳起壇,都一定有風聲漏出嚟,所以一係香港共產黨黨員並冇傳聞中咁疊馬,一係香港工委的黨代表選舉,仍然停留在小小圈子遊戲。

「疑似香港工委」黨代表有乜人,查實都唔難估,例如中聯辦主任彭清華,仲有李剛、郭莉、王志民、郝鐵川等西環官員,唔會死錯人。

仲有幾個靠肉眼都認得出的「疑似香港工委」黨代表,包括香港投資者熟口熟面的中資老總,例如香港中旅(0308)前主席張學武、招商局國際(0144)主席傅育寧,仲有華潤創業(0291)阿媽華潤集團的大佬宋林,三間公司都係國資委樓下的央企,不過三位黨代表都冇出現在央企系統的公開名單,斷估都係「香港代表」,亦即係香港工委的成員之一,仲有中銀香港(2388)總裁和廣北,亦屬於「疑似香港工委」黨代表。反而中信泰富(0267)的老總常振明,作為中信集團的高層,名字就在中央金融系統的黨代表名單之上,可能一定程度上反映,中信泰富已經冇乜搞香港工委的工作,例如專心去澳洲掘鐵礦。

呢班既係上市中資公司高層,又聽命黨中央指揮的香港工委,除咗做生意仲有乜嘢任務,唔知,不過中共組織部都話要乜嘢「陽光選舉」,在香港呢個國際城市,共產黨的黨內民主選舉,仲係要神神秘秘,黨代表名單又唔可以公開,點講都唔係幾講得過去,中國共產黨點解唔肯在香港公開活動,純粹靠估的話,就係老共的所有理論,都唔可以合理解釋到,「中央」點解要同香港的「地方政黨」或政治勢力,平起平坐咁講數,

下回再續。

關連文章:
1. 老共BB班(上)(中)(下)

伸延閱讀:
1. 新華網: 十八大黨代表名單
2. 大公網: 十八大專頁
3. 人民網: 各省市十八大黨代表選舉結果

沒有留言:

發佈留言