Best Blogger Tips

2012年10月5日星期五

黑色黃金周(下)

近排中國既反日又反美,去香港又被人叫做「蝗蟲」,撞啱阿公要刺激內需,長假私家車免路費,旅遊點門票又話減價,幾億人空群國內遊,結果搞到全國大塞車,百達嶺變人肉長城,塞車塞人已經冇咗半個假期,可能因為行程安排失晒預算,加上大大掃興之下,自由行嚟香港的意慾都冇晒,令到中秋國慶黃金周的香港人流負荷大大降低,唔明白點解中國連國人放假都要規劃,硬係要乜周物周堆埋一齊谷人消費,如果自由行政策唔係開放得太快,超過香港容量的臨界點,香港的反陸情緒亦唔會咁有市場。

叉開少少講,呢個或多或少反映管治一個十幾億人口大國的困難,好似股市匯市,一放就亂,一亂就收,一收就死,仲未跑得出呢個惡性周期。公路同埋景點收費,係唔少地方政府收入來源,唔係好多人會諗,做大個餅人人著數,反而有唔少人,可能會特登搞多啲麻煩手續,例如拎住個免費通行證先可以出入,條路唔塞就有鬼啦,塞到天怒人怨,就有輿論壓力迫阿公改變政策,怕且長假免車費呢個負面因素,唔會困擾上市公路公司好耐。

除咗季節性因素,中國經濟向內需轉型的各種措施,例如降低消費稅,接近熱門名牌貨品國內國外的價格,放長嚟睇,會削弱自由行對香港經濟的作用,唔少香港地產商大搞內地投資物業,大型商場越開越有,租客組合可能同香港差無幾,個個名牌排隊在大陸開鋪,價錢又差唔多的話,冇乜需要山長水遠嚟香港血拼。

就算香港的土炮零售品牌,多得自由行,旺角銅鑼灣幾間舖頭已經賺到盤滿缽滿,食髓知味,齊齊在國內大肆擴張,好似幾間金業字號,例如周大福珠寶(1929)咁,在大陸個棚起到千幾二千間,主要收入仲係來自香港幾十間舖頭,千億市值究竟建基於大陸個雞棚,定係香港的自由行概念,會唔會得此失彼,條數到而家都唔知點計。

又好似莎莎國際(0178)咁,舊年開始「積極與知名地產發展商進行策略性合作」,在大陸開舖開專櫃全面踩油加速,似乎行緊周大福及六福(0690)等香港金業品牌的舊路,同樣係一個「莎莎」的招牌,放在香港同放在大陸,可能完全唔係嗰回事,更大問題係中國女士對化妝品要求開始同港女拉近,莎莎近年越嚟越似藥房,多咗賣日常用品同埋非處方藥品,行家卓悅(0653)更加賣奶粉加紅酒,正好證明賣化妝品賺自由行錢已經唔係咁容易,殺入大陸大搞情況就更加複雜。

有一隻冷門「自由行概念股」,幾乎已經被香港人遺忘,發展大陸市場之餘,唔需要點擔心香港市場顧此失彼,叫做冠忠巴士(0306),主力做香港非專利巴士,近兩年主攻中港跨境巴士,收購咗幾個競爭對手,包括舊年在進智 (0077)等手上,3.3億銀(港元,下同)收購咗「中港通」,應該係過境巴士最大營運商,不過負債同時大升吓,上個財政年度同時停止派息,防守能力打咗少少折扣。

冠忠巴士市值大約6個億,純利大約1個億多啲,舊年業績倒退,主要因為投資大陸公交有5千幾萬應收款項撇帳,即係話大陸市場難做,管理層已經講明可能出售有關業務,深圳自由行一簽多行政策彈弓手,一場歡喜落空,不過自駕遊的負面因素亦同時剎停,打個和,集中做中港跨境交通的話,唔會差得去邊,5倍市盈率左右,可能係平通港九的「自由行概念股」,不過交投接近零。

冠忠巴士第二大股東叫做新創建(0659),大股東黃氏家族幾位執行董事,個個都五張幾六張,暫時未見第二代進入董事局,反而新巴城巴代表坐咗兩個,以新世界發展(0017)乜都鐘意做的公司性格,冠忠巴士存在一定賣盤因素。

關連文章:
1. 黑色黃金周(上)(中)(下)
2. 巴士大典(上)(下)

1 則留言:

  1. 我個人意見是到某日大陸日用食品安全無問題後,香港自由行將會大減。睇下現時陸客買返國內的貨品,就可以知道其實大部分是國內信唔過的。嬰兒用品(奶粉、尿片),珠寶金飾等。大陸加盟上千的連鎖店不及香港十幾家,等於話大陸就算同一品牌都系信唔過。

    回覆刪除