Best Blogger Tips

2011年10月21日星期五

凸透新世界(下)


今期凸透新世界發展(0017)呢個上市系統,上回凸透到公司及管理層個底太花,記錄不良但又提出破集團記錄供股集資大計,嚇到小股東眼凸手震,今回凸透埋管理層動機。

三兩年批股供股一劑,股本突變多自然搞到凹凹凸凸,好似新世界發展咁,廿幾蚊批過股,幾蚊又供過股,長線股東手上股票變晒碎股,買賣都麻煩,市場亦唔知道大股東心目中,究竟間公司值幾多錢,有分析員批評新世界發展最新「海嘯價」供股大計「破壞價值」,唔係冇道理。

恒指成分股當中,論市值,新世界發展差唔多敬陪未席;論代表性,比唔上其他香港地產公司;論成交額,近年又俾管理層嚇到越嚟越縮水,下個月恒指季檢,除咗思捷(0330)幾乎肯定出局,新世界發展藍籌地位亦唔係太穩陣。

新世界發展資產淨值超過1,300億,市值300億左右,折讓冠絕藍籌,但大股東周大福集團以及主席鄭裕彤家族,在一眾地產大孖沙當中,持股量控制權又係最低。資產值錢、股價低殘、管理層質素差、大股東持股量低、小股東不滿情緒高,加加埋埋,新世界發展就變成一個容易被狙擊目標。

呢件事唔係未發生過,一度活躍香港,曾經大手掃入領匯(0823)的孩童基金TCI,2005年一度打過新世界主意,當時管理層又係一招大折讓批股,幾個動作將持股量,由36%提高到目前40%左右。最新「海嘯價」供股,如果小股東全部唔供,彤叔家族持股量就可以增加到6成。從呢個角度睇,新世界今次供股,一來可以從一步減低被狙擊風險,二來亦可以測試吓小股東態度及實力,集資過百億之餘,大股東又分分鐘可以混水摸魚趁低吸納,一舉都唔知幾多得。

新世界大股東及管理層,唔係唔叻,唔叻彤叔又點會咁發,不過一間公司業務咁雜,香港地產都未搞好,酒店百貨巴士電訊公路乜都搞一餐,千年一遇企管天才都未必搞得好,更何況,新世界管理層,就算未試過存心搵小股東笨,亦從來冇全心全意搞好個上市系統。

城中富豪成日成為大型新股基礎投資者,多年嚟可以霸尖買到唔少筍貨,長和系主席李嘉誠多數透過上市公司或者慈善基金出手,彤叔就鋪鋪自己落袋,近排同周大福,投資利福(1212)平保(2318)佐丹奴(0709)等都有聲有色,但幾時會益吓新世界發展小股東?

周大福聽講年底前會上市,集資超過200億,彤叔趁黃金熱潮,私人套現一大筆,呢個時候重手隊低新世界發展股價,兼搞到小股東成手碎股,好難唔令人聯想到,大股東有意將過千億上市資產,平價收返落自己袋,小股東得兩個選擇,一係投降由得大股東殘價增持,一係科水,同一個多年嚟對非常刻薄的大股東繼續鬥長命。

關連文章:
1. 凸透新世界(上) |(下)
2. 豪門二代(上)
3. 晒地之王(上)(下)

同場加映:

2 則留言:

  1. 彤叔財技驚人,散戶唔够玩玩.順叔有無揸新世界系股票?

    回覆刪除
  2. HEHEHE,順叔基本上好少買賣股票,新界系更加唔夠沙膽,除了重組後的新創建一小注,從來未碰過,這篇凸透新世界,其實是應一位小股東來信要求而寫的...

    回覆刪除