Best Blogger Tips

2011年11月28日星期一

一紀創業板(下)

(刊於2011年11月28日am730)

市值10億以上創業板公司(至10月)

上回講到,香港創業板「創板」12周年,好多當年風光一時的上市公司,包括最初上市的老臣子,以及大地產商分拆出來的「科網囝囝」,就算桃花依然,亦已人臉全非。

今時今日,投資者見到4位數字「8」字行頭的股份號碼,幾乎望都唔望即耍手擰頭,創業板淪為非驢非馬的「二奶」市場,這個不光彩的形象,多多少少多得最先出現、以及最高調的一批「樣版」公司,幾乎全部「貨不對版」,驚嚇度太高,後來港交所(0388)引入「升呢」制度,真正高增長、甚至稍具盈利基礎的公司從此雞飛狗走,呢個監管機構主動引入的變化,更是香港創業板發展的致命傷。

去年10底,創業材總共有172間上市公司,今年以來有11間公司新上市掛牌,但去到今年10月底(以下創業板數據全部以10月底官方資料為基準),上市公司收目反而跌到只有166間,即是說過去一年之間,大約有17間創業板公司「升呢」上主板,「退市」公司數目,竟遠多於「上市」。

創業板166間上市公司,未必已經冇晒滄海遺珠,舉個例,頭50大市值上市公司當中,只有兩家H股,其中一家羅欣藥業(8058),05年3月HK$0.26元上市,最高升超過HK$20元,嚟得創業板踩場,又肯採取監管較嚴套現亦困難的H股上市,最少代表管理層有準備長坐,上市後業績叫做交到數,保持增長,唔係話而家羅欣藥業抵買,而係表面證供,值得望兩眼。

又舉個例,市值位列三甲的年代煤礦機電(8034),8月曾跌低過3毫子,今個月美國巨型藍籌Caterpillar提出全面收購,不過投資者對創業板太冇胃口,連呢宗涉及金額大過小肥羊(0968)的美資在華併購,亦唔係咁多人留意。

羅欣藥業及年代煤機,兩間公司其實亦反映創業板一個結構性問題,就係成交太疏,容易被人「圍飛」,會否「作歹」好難講,但當一間公司股價超升超有時,投資者絕大部分仍然拒絕相信。濱海投資(8035)就是最佳例子之一,以前叫做「華桑燃氣」,曾停牌多年,投資者買咗,唔知有冇命坐到而家變身天津發展(0882)旗下的「國控」資產。

創業板只有21間公司市值超過10億元,當中絕大部分曾經賣殼,包括月前透過購入新華社旗下互聯電視資產,由渠務公司變身中共喉舌的進業控股(8356),仲有一年前的李寧(2331),失驚無神將控股股權注入非凡中國(8032),擺明抄小路捷徑,透過李寧純利入帳,令非凡中國即時擁有「升呢」資格,變相收隻主板殼返嚟,呢單叼,人哋出豉油,體操王子出自己隻豬,劃花自己個招牌之餘,亦成為李寧股價由強變弱的分水嶺。

創業板多賣殼變身個案,需求「誘因」,自然係交投疏易數飛,容易轉手引入真正「殼主」,供應「有因」,亦可能係監管機構隻眼開隻眼閉的態度。

唔難估計,港交所近年審批創業板新上市,保持嚴謹,甚至主動趕客,對已上市公司的「升呢」及賣殼申請,又相當手鬆,被動式「陰乾」創業板。

港交所就創業板定位及發展,近幾年已經諮詢多次,雷聲少雨點更少,創業板目前的「二奶」定位,等如一個「獎勵性」的升呢跳板,既然係咁,不如大大方方面對現實,將創業板改名做「第二板」。

港交所唔肯推動創業板正面發展,冇問題,不過,有獎當然有罰,主板好多唔少仙股垃圾股,當年搞除牌機制搞出大頭佛,不如退而求其次,引入「降呢」機制,主板公司做得太差,就燉冬菇燉落創業板,有升有降,就算幫助唔到創業板發展,最少對主板公司管理層有警剔作用。

關連文章:
1. 一紀創業板(上)(下)
2. 財經影評(上)(下)
3. A Tale of Two CEOs

伸延閱讀:
1. 創業板諮詢

沒有留言:

發佈留言