Best Blogger Tips

2011年12月2日星期五

新界阿凡達(下)

(刊於2011年12月2日am730)

內有家鬼

上回講到,新界人惡地政亂,侵權當特權,政府隻眼開隻眼閉,扮睇唔到當時運高,令香港最多土地資源的新界,變成最容易出現利益輸送的無王管界域。

新界丁屋或其他私人建築,向天向橫僭健,最多砍你幾棵樹,霸你幾十呎官地。在一年前的大浪西灣,周大福掌櫃魯連城,在蒙古能源(276)食咗鋪爆崩勁糊之後,搣咗個零頭,在大浪西買咗幾十個地段連丁屋十幾萬呎土地,聽講地盤仲霸咗幾萬呎官地,據當地村長向傳媒透露,交易總值約3千萬港元,但地契轉讓價錢,只係2千萬元,地價以外,有大約1千萬元的「其他費用」。

大浪西一役,好死唔死,起在麥理浩徑第二段起步點,唔少行山人士留低無數腳毛,突然大砍林木整個附設直升機停機坪的私人樂園,超越所有人底線,如果魯連城唔係在大浪西做得咁揚,而係新界某山旯旮地方的話,可能已經搞掂。

新界咁大,究竟有幾多個更豈有此理的私人樂園,唔計地價,又有幾多「其他費用」,落咗咩嘢中間人手,可能就算問「愛國愛港愛鄉」的鄉議局高層,都未必有答案。

如果呢個問題太複雜,香港人,甚至係所有新界原居民,可以思考吓兩個最簡單的問題,一小一大,小的一個:劉皇發點解會咁發;大的問題:大地產商點解可以在新界囤積如此巨量的土地。

發叔在鄉議局稱霸幾十年,既為「皇」,又點會唔「發」,當然啦,地產商在新界買落以萬呎計農地,都叫做刺激新界經濟,就算日後成為一個個超巨型的私人樂園,好過在下白泥塊地租俾漁民養生蠔。

1998年: 長實有關農地的披露
2010年: 長實有關農地的披露
(請留意元朗LOT1457的變化,遲啲有故講)

地產商在新界圈地,多數極低調行事,例如長實(001),每年都話繼續收購新界農地,但係近年年報,在主要業物業披露,只有幾行「計劃中」的「農地」,由地點到呎數都冇透露。

恒地(012)搵人打釘收舊樓做市區重建特別叻,去到新界,一樣咁揚咁落力,近年見親分析員或芬佬,例牌拎個「全港最大農地土儲」出嚟撻兩嘢,至今年6月底,農地儲備高達4,140萬呎,相對05年底,激增38%,呢嚿嘢,仲未計一啲一忽二忽未可以整合換地的「農地釘」。當然,如果轉售農地要簽「保密協議」的話,恒地亦唔會話你知呢個龐大土儲成本幾多。

恒地: 新界收地王

收地公司在新界收地手段,斷估同市區收舊樓大同小異,怕且唔會放火,但窮鄉僻壤得三個老人一隻狗的地方,肯定做得更加放手,收購農地的「另類勢力」如何運作,「地產霸權」如何在新界陰暗角落急速膨脹,近幾年聽過唔少,但冇乜真憑實據在手,亦唔知邊間地產商用邊間收地公司,遲幾個月再講。

特首曾蔭權任內最後一份施政報告,臨別秋波,終於提出以「新思維」開拓土地資源,有2百公頃土地目標放在新界,在地政法例從未理順的混亂界域開山辟地,恐怕會變成送給宗族領袖及其地產商拍檔的另一份超級厚禮。

丁屋政策最原本目的,是為了讓希望留下的村民留在自己的土地上,有地有權的新界原居民,今天有多少人仍然、或甘願留下?新界多年來,有多少「村」,已經從地球消失?

新界有不少上幾代的新移民,在新界落地生根他們沒有丁權沒有特權,在窮鄉僻壤租回來的土地生活幾十載,相對靠新界地政利益輸送鏈上的特權人士,他們更配得上稱為「原」居民。

香港亦有不少新一代希望返樸歸真,更有人身體力行的去證明「地產霸權」以外,香港還有農業,他們甘於接受西灣士多周未才有生意,甘心接受下白泥只可以看日落,相對香港政壇不少爛泥未乾已惹上一身銅臭的特權份子,他們更應該是建制內「鄉事派」及「漁農界」的代表。

電影《阿凡達》裡的外星原住民,弓箭擋火箭,為的是保持原始簡樸生活不變,如果一班鄉下佬生番,大興土木掘地砍樹,只為了把會飛的石頭變成銀元,變賣祖宗留下的資源土地圖利,故事就完全顛倒了普世價值。

村屋僭建,只是新界土地上大毒瘤的一個小膿疱,請拆除香港地政混沌界域的「廣義僭建」,讓真正熱愛新界、嚮往大自然的香港人,呼吸一口新鮮空氣。

彤叔都來了...
(相片來源: 獨立媒體)
關連文章:
1. 新界阿凡達(上)(中)(下)

伸延閱讀:
1. 香港正菜

4 則留言:

  1. 王澤基話香港無地產霸權,聽到後,笑了。

    小二

    回覆刪除
  2. 地政本身好複雜,新界地政更加複雜到無倫,CROWN LEASE、換地、LETTER A、B... 越睇越複雜,亦發現更多大問題,呢期只可以寫到啲皮毛,會繼續研究落去的...

    回覆刪除
  3. 城市電訊令香港長途電話費下降,令100M甚至1000M寬頻大眾化,希望黎緊免費電視亦能打破TVB壟斷。

    RICKY

    回覆刪除
  4. TVB壟斷大氣電波,但節目質素廢柴,香港人可以選擇睇YOUTUBE;土地資源被壟斷,唔通真係要填海掘地洞...當然,TVB呢一筆,財經茄哩啡仲有好多故仔可以講的,HEHEHE,留意收看...

    回覆刪除