Best Blogger Tips

2012年2月29日星期三

To Be or Not To Be


講開大笨象,諗起前滙豐大班艾爾敦,佢老哥當年做香港總商會會長時候,唐唐做財爺,兩條友老友鬼鬼,呢排都頂唔順,在自己個Blog發炮,可能唐唐在唔少老外商界眼中,已經係政治負資產。

莎翁名句點解,唔好問財經茄哩啡,Eldon篇嘢重點唔係小七唐英年,而係鞭撻香港政治設計。

點解唐唐最初係「中央」第一選擇?點解咁多有銀士,想將放一個從政廿幾年但從來冇認真鍛煉自己的公子哥兒上位?

伸延閱讀:
1: 艾爾敦博客: To Be or Not To Be... HK Elections!

1 則留言:

  1. 艾爾敦同唐公子講老子真係對牛彈琴,只怕佢連老夫子都未必睇過。
    拋書包一拋就莎翁加老子,一英一中,呢種不知不覺但算無遺漏嘅建立形象手法,今時今日嘅匯豐大班真係望塵莫及。

    回覆刪除