Best Blogger Tips

2012年3月27日星期二

九倉之瘡(上)


今期開九倉(0004)

後3月25日的第一天,候任特首梁振英走去西環「不是謝票」前,走咗去見現任特首曾蔭權,兩人一坐低,思歪(CY)半倚疏化蹺起二郎腿,當奴挺直腰板夾緊大腿,見到當奴呢套神經反射式的指定動作身體語言,笑咗。

2005年當奴上台,搬入前港督府,大把人噓寒問暖,包括新地(0016)「借出」的一部二手跑步機,候任及現任行政長官,兩個都做咗公眾人物幾十年嚟,當奴人面廣朋友多,工商界人人話同思歪唔熟,唔知佢開邊辨,更可能有唔少人想捉佢痛腳,思歪要坐得耐,最低限度,會同跑步機呢類「疑似官商勾結」物體保持距離。

不過一個人上咗位,又好難唔擔保,有啲「蕭李老薑攝石人」埋身,外人難分真朋假友,長實(0001)主席李嘉誠,今次企硬撐唐英年,雖則話得15%身家在香港反枱都唔驚,但呢份信用風骨,相信贏返唔少香港人幾分尊重。

圍住特首新貴班人當中,新世界發展(0017)主席鄭家純,應該熟於真朋友一類,開完人大政協會議,聽講會用私人飛機請梁振英坐順風機返香港,早排雖然提名唐唐,噚日思歪跑出發表勝利宣言,純官攝位企最前排,個位仲靚過端安建業(983)主席羅康瑞,唔理世俗眼光,瀟洒。

特首選舉後的金權遊戲,小圈子以外,大家鬼知裡面搞邊科,好似恒地(0012)主席李兆基咁,一投出票站,連自己投票取向都唔記得,精靈得佢。當日提名唐唐,最後票投思歪的,最少超過100個選委,都冇謂捉鬼囉,例如九倉,系內高層幾張選票,最初都押咗落唐唐,有冇轉軚經過西環,已經冇乜人關心。

九倉主席吳光正,參選特首係過來人,選舉結束之後,即刻以個人辦公室名義,發表聲明,恭喜思歪,希望「專業人士治港」可以為香港展開新一頁,又話比賽結束,「香港跟各參選人已經付出代價」,唔一齊隊啤都向前看,「很多地方需要修復」。咁顧全大局,一啲擦鞋味道都冇,呢啲咪高囉。

放得份身家喺人哋個場,點都要望住個睇場幾分面色,作為香港最大型商業包租公之一,九倉最重要兩個「大倉」,一個在銅鑼灣時代廣場,一個在尖沙咀海港城,睇場嗰個,潛規則有少少改變,影響已經好大,唔係話下星期就有成班古惑仔去廣東道D&G收片,不過,好似當年九倉鳩佔時代廣場地面公眾廣場幾十年,政府不聞不問不知不覺幾十年呢支歌仔,好難再有得唱。

又舉多個例,海港城係九倉在的收租大倉,亦有一個暗病大瘡,點醫法,亦要睇政府睇場的面色。佔海港城物業組合近三成樓面面積的海運大廈,地契今年6月中就到期,大限唔夠3個月,而家是但掀開一份投行的九倉研究報告,人人都講緊,海運大廈的續租安排,美銀美林上個月曾經估計,好似九倉副主席吳天海咁講,「如果需要補地價的話」,九倉需要付出約53億港銀的補地價,等如重訂租約。

作為包租公,九倉梗係同人講,「不方便講細節」,無論政府、商戶及租客,都唔想有任何不便,但斷估唔少競爭對手,仲有九倉股東,仲有香港公眾,都好有興趣,九倉同政府究竟傾緊乜。

政府收回地皮的可能性,唔會好高,但係需唔需要補地價、補幾多,唔使補只係延長租約的話,地租又收幾多,更重要一點,最後有乜消息向公眾披露,就好反映政府呢個睇場,同埋九倉的關係。

呢單嘢,牌面上,會由當奴的跛腳鴨政府處理,唔知思歪個候任特首辦公室,會唔會插上一腳,傳媒記者朋友,質問梁振英的土地政府,佢必定只會遊花園同你講「穩中求變」,不如當面問吓佢,作為測量師、作為地政專業人士,對九倉續租海運大廈呢單嘢,又有乜睇法。

下回再續。

關連文章:
1. 九倉之瘡(上)(中)(下)

伸延閱讀:
1. 九倉2011年業績Investor Presentation Webcast

4 則留言:

  1. 同樣的梟雄,老畢、老索為世人稱道,李生李家卻注定和大奸商劃上了等號。

    一場選舉,見證一個時代的滿幕,李家王朝不再。

    回覆刪除
  2. 仲有个幸福摩天輪.

    回覆刪除
    回覆
    1. 遊輪碼頭都可能被收皮,整個幸福摩天輪做乜倫?

      刪除
  3. 呢期aastocks D廣告經常見到內衣廣告,避都避唔到,影響左集中力,唉...

    回覆刪除